Skip to content

10 gode råd når du er utmattet

Utmattelse er en helt naturlig måte for kroppen å si fra på. «Nå er det på tide å stoppe opp og kjenne etter hva du trenger.» Her er ti gode råd, basert på erfaring, forskning og urfolkstradisjoner.

Et sliten stortingspolitiker sitter og ser på bevegelser i naturen rundt seg. Det roer ned et overbelastet nervesystem og gjør at stress ikke blir til utbrenthet. (Foto: Nina Alida Nordbø)

Det kan være mange grunner til at du kjenner deg matt. Det kan hende du har hatt mye stress i kroppen for lenge. Du kan være overveldet, eller ha et dårlig forhold til folk på jobben. Du kan være syk. Du kan være i sorg. Kanskje opplever du en veldig naturlig økosorg.

Vi snakker ikke nok om hverken økosorg eller å bli utbrent – selv om det påvirker stadig flere av oss. Utbrenthet har blitt et globalt folkehelseproblem.

Her er ti råd for å finne ro og hente kraft. Alle kan gjøres ute i fri luft.

1 Sett deg ute et sted og fokuser på én ting
Finn en stein, benk eller stubbe hvor du kan være i fred. Observer bevegelser, for eksempel. Former i landskapet rundt deg, eller farger.
Det er en gammel naturpraksis å sitte ute og finne roen. Ny forskning viser at rundt 20 minutter i fokusert ro gir dyp hvile. Effekten henger igjen i kroppen i flere dager.

2 Gjør noe sakte
Gå veldig seint. Lag noe med hendene, gjerne med naturmaterialer. Spikk eller hekle, for eksempel – du trenger ikke tenke på hva det skal bli. Stopp opp når du er ute og drei 360 grader mens du følger horisonten. Bak et brød.

3 Se ut i lufta-tid
Unn deg en alene-stund, med lyden av på mobilen. Å ikke gjøre noe som helst, når gjorde du det sist?

4 Spis omsorgsmat
Mat som tar lang tid å lage gjør godt. Lag en gryte som får surre på lav varme i flere timer. Bruk gjerne lokale planter og urter. Det kan også være mye omsorg i en rett du husker du ble glad av i barndommen, mormors pannekaker, kanskje?

5 Sett ord på det indre landskapet ditt
Skriv tre sider på intuisjon, gjerne om morgenen før dagen starter. Ingen skal lese det. En klassiker for å være kreativ uten krav. Det er over 25 år siden Julia Cameron ga det tipset i «The Artist´s Way», og boka kommer stadig i nye opplag.

Å skape noe i naturen, med naturen, kan gi dyp glede og en følelse av tilhørighet. Denne greinveven er laget i Østmarka og brytes ned av vær og vind.

6 Slipp løs stemmen
Å bevege seg fritt og slippe løs stemmen er dypt terapeutisk. Bilen er et godt sted å slippe stemmen løs uten at noen hører deg. Selv om jeg anbefaler naturen, et sted utenfor stiene. Gjerne på en topp, det kjennes kraftfullt å slippe stemmen løs fra høyder!

7 Berør natur
Naturkontakt er helende for kropp og psyke, fordi det minner oss om at vi er en del av noe større enn oss selv. Mennesket er en del av naturens dyrerike.

Undersøk stein med fingertuppene. Stryk håndflaten over mose. Len deg til et tre. Legg deg på bakken og synk mot jorda. Pust vinden.

8. Gi deg selv næring
Gjør noe som er godt for deg, selv om du ikke har lyst. Gå ut – du trenger ikke gå tur, bare være ute i fri luft. Ta en lang dusj eller lytt til en bekk, vann i bevegelse virker beroligende på oss mennesker.

Om du er kokt i hodet og ikke vet hva du trenger: Sitt behagelig og lukk øynene. Spør deg selv «hva trenger jeg?». Sitt så lenge det tar å kjenne svaret. (Hun som ga meg dette tipset røpte at hun stadig vekk trenger is, så det pleier hun å ha i fryseboksen.)

9 Jord deg
Finn et sted ute hvor du er i fred. Grav fingrene ned i jord. Vær i den en stund og kjenn tyngden din mot bakken, hendene mot levende mold.

Det gjør godt å vekke luktesansen også, med jord. Grav opp en håndfull jord og pust med den et minutt eller to. Legg merke til hvordan jord lukter.

10 Rop navnet ditt i alle fire himmelretninger
Når du har glemt å lytte til hjertet ditt, mister du kraften din, fortalte en Lakota-indiansk medisinmann meg en gang. Han ba meg rope navnet mitt i alle himmelretninger, for å kalle meg selv tilbake. «Slik heler du deg selv», sa han.

Tiden kommer, den går ikke

Samisk ordtak

Naturen hjelper om du trenger ro eller energi. Her har jeg nettopp guidet en skogsbad-vandring i en ravine på Nes, oppladet av artsmangfold og skjønnhet i landskapet. (Foto: Guro Skjelderup)

Rådene kommer fra Nina Alida i Skog og Mose Naturopplevelser og er basert på erfaring, forskning og gammel kunnskap om at mennesket er en del av naturen.
Nina Alida er sertifisert skogsbad-guide og integrert skogsbad-terapeut. Sjamanistisk praktiserende, naturveileder og naturfasilitator, journalist og forteller.


Nina Alida holder rom ute og inne for enkeltpersoner og team for å gjenoppdage forholdet til naturen og sitt indre landskap. Mangeårig leder med personalansvar i media. Ryggsekk full av kurs, utdanning og arbeid med i konfliktløsning, idéutvikling, teatertrening, stemmetrening, mindfullness, workshop-metoder og endringsprosesser. Nestleder i Norsk forbund for natur- og skogsterapi.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *