Skip to content

Bli med inn i naturen

Visste du at rolig vandring i skogen tar deg ut av stressmodus og gir deg bedre helse? Skogsbad er en guidet sansevandring som roer nerva og kan gjøre deg både gladere og friskere.

På vei inn i Østmarka, fra Bindingsvann.
Ro i sjela og godt for helsa.: Skogsbading handler om å gå inn i skogen og bade sansene. Uten plask!

Vi vandrer rolig og stanser ofte opp under et skogsbad. Dette er noe helt annet enn å gå tur. Skogsbad handler ikke om å gå til et sted, mer om å være tilstede her og nå.

Shinrin yoku betyr «å bade sansene i skogens atmosfære». Det er en forskningsstøttet praksis for mental og fysisk helse, utviklet som en del av folkehelsetilbudet i Japan tidlig på 80-tallet, initiert av regjeringen. Nå fås skogsbading på grønn resept i stadig flere land.

Forest bathing and forest therapy (or shinrin-yoku) broadly means taking in, in all of one’s senses, the forest atmosphere. Not simply a walk in the woods, it is the conscious and contemplative practice of being immersed in the sights, sounds and smells of the forest.

Global Wellness Institute

Hvordan foregår et skogsbad?

Vi møtes i en park eller i skogen, et sted hvor det er natur og vi kan være litt i fred. Den eller de som er med får enkle invitasjoner til å oppleve landskapet rundt seg, hver for seg. Her er det ingenting som skal presteres, alle har sin egen opplevelse.

Vi vender oppmerksomheten mot en ting om gangen. Det som beveger seg i naturen rundt oss. Luktene. Kanskje kan vi smake på noe, sisselrot, en barnål- Vi tar på noe – bark, stein, vann. En og en vekkes sansene. Mellom hver invitasjon samles vi og deler glimt av opplevelsene våre. Det oppstår en felles opplevelse, et jordnært samhold med naturen rundt oss.

Skogsbading er også en utforsking av landskapet rundt oss, som vi er en del av. Det kan hende jeg gir en invitasjon til å skifte mellom å lytte til menneskeskapte lyder og naturens egne. Det er et godt verktøy for å selv velge hva vi vil ha fokus på, istedet for å bli overveldet og stressa. For mange oppleves det som en frihet, en stor lettelse.

Formene i landskapet beroliger oss. Den oksygenmettede skogsluften gjør det lettere å puste, Med enkle øvelser bades sansene.

Det er forsket mye på hva naturkontakt gjør med oss mennesker, og hvordan skogsbad virker som en del av folkehelsetilbudet.

Skogsmedisin

Skogsbading er rolige vandringer som varer i en til tre timer. Vi trenger ikke gå langt, noen hundre meter er nok – det kan tilpasses de som er med. Roen senker seg, tiden forsvinner.

Skogsbad-praksisen kalles ofte for skogsmedisin. Allerede etter 10-15 minutter har skogen lindret stress og satt i gang pleie av helsen vår. Det skjer blant annet fordi det er mer oksygen i skogen og fordi trærne skiller ut mikroorganismer som påvirker kroppen på en god måte. Helt naturlig. Vi er jo en del av faunaen.

Det forskes mye på hvordan natur påvirker oss mennesker, vi har mye kunnskap om hvor hvordan naturen påvirker helsa vår:

Skogsbading gir deg

Lokalt og globalt

Nå utdannes det skogsbad-guider i hele verden. I Norge er vi 15 sertifiserte skogsbadguider, organisert i Norsk forbund for natur- og skogsterapi. Et inspirerende, faglig fellesskap både her og internasjonalt!

Skogsbading er en helsefremmende og medisinsk forebyggende naturkontakt-praksis som har som mål å gi velvære, lindre stress og oppmuntre avslapning. «Uanstrengt oppmerksomhet» er hjertet i skogsbading.

Forest Therapy Institute

Hvem er skogsbad-guide Nina Alida?

Jeg holder til i Østmarka og inviterer til vandringer i gammel skog, ca. en halvtimes kjøring fra Oslo. Jeg guider også skogsbading i bynatur i Oslo, Stavanger og andre steder i landet.

Jeg jobber med privatpersoner, bedrifter og organisasjoner. Unge og eldre, friske, funksjonshemmede og syke. Ledere og mellomledere, forskjellige slags team. All slags folk.

Det herlige med skogsbad er at det ikke skal presteres noe som helst, vi jobber med en opplevelse som oppleves individuelt.

De aller fleste av oss er mer stressa enn vi er klar over. Det har jeg god erfaring med selv etter en kvinnealder som journalist og leder i mediebransjen, sist 17 år i NRK Utvikling, P3 og NRK Kultur.

Erfaringen fra et variert og spennende arbeidsliv er god å ha når jeg har startet Skog og Mose Naturopplevelser og inviterer med all slags folk inn i naturen.

Følg gjerne @skogsogmose på Instagram eller Facebook hvis du vil følge med på når og hvor det er turer på gang.

  • Kontakt: info@skogogmose.no / 95244004

Jeg har alltid hatt et nært forhold til naturen og sport i naturen har vært en livsstil. Snowboard, fallskjemhopping, kajakk. Etter at jeg fikk én og så to jaktlabradorer har jeg vært mer og mer ute i skogen. Jeppe og Bonus har begge vært arbeidende hunder, godkjent for spesialsøk etter savnede personer i Norske Redningshunder. Vi har tilbragt timevis i naturen på ukentlige treninger året gjennom og leteaksjoner til alle døgnets tider. Det spilte en stor rolle da jeg etterhvert fikk lyst å jobbe mer ute, og sa opp jobben i NRK mars 2021. Jeg har naturveiledning fra Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU) og har min utdanning som skogsbad-guide fra europeiske Forest Therapy Institute og irske Nádúr Centre for Integrative Forest Therapy. Jeg har kurs i Mindfullness Based Stress reduction og Mindfullness for Life fra University of Bangor i Wales og tar faget Nature Connectedness på University of Derby, Irland.

Vil du vite mer om hvem du har med å gjøre, kan du lese her =)

På tur er det fort gjort å gå forbi slike små vidunderligheter som dette. I rolig tempo får vi med oss mer.

Istapper på mosedott
Skogsbading kan skjer hele året, hver årstid har sin magi,

2 Comments

  1. Anne Kristin Wanvik Anne Kristin Wanvik

    Hei Nina Alida, spennende å høre om arbeidet ditt. Jeg ville egentlig bare si hei til deg. Jeg er også sertfisert natur og skogsterapiguide, ferdig i november2021,, og utdannet gjennom Association for Nature and Forest Therapy Guides (ANFT)og holder til like utenfor Trondheim. Er sikkert ikke en av de 9 du henviser til. Skal på den avsluttende 4 dagers Immersion nå i mai, i Portugal. Jeg er i Oslo området flere ganger i året og besøker familie, hadde vært morsomt å vært med på en av dine skogsbadturer😊 vh Anne Kristin Wanvik

    • Hei Anne Kristin, velkommen med i Norsk Forbund for natur- og skogsterapi! Du er hjertelig velkommen til å bli med på skogsbad her i Oslo-området, enten det er i byskog eller i villere trakter i Østmarka. Jeg kommer også til Trondheim for å holde et foredrag på Samfunnet – og holde skogsbad rundt lunsjtider dagen etter, 20. april. Vil du bli med?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *