Skip to content

Trommereiser

Trommen har vært en del av menneskets kultur i uminnelige tider, den første lyden vi hører er jo hjerteslag, i mors mage. En trommereise henter fram urkraften i oss og kan gi dype og spennende innsikter om oss selv om vår rolle i verden.

Denne runebomma er laga av trommemaker Peter Fourbears Amdam .

Hva skjer under en trommereise?

En trommereise er alltid helende. Du kan oppleve å bli vekket eller åpnet, å finne svar eller ro. Du kan oppleve lindring eller at du kvitter deg med noe som har plaget deg. Noen blir kvitt sykdom eller vondter, andre opplever å få kraft til å gjøre noe de ikke har klart før. Noen finner mot og styrke, andre klarhet. Hver og en opplever en trommereise på sin måte.

Når jeg trommer for folk vil vi gjøre noen enkle, jordnære øvelser først, som hjelper oss å slappe av og være her og nå: Kjenne på pusten, vekke sansene, ha kontakt med jorda under oss, samle oss her og nå.

Jeg åpner rommet gjennom et enkelt rituale, etter tradisjonen jeg har lært, så vi blir bevisst at vi er en del av noe større. Noen har levd før oss og noen kommer etter oss. Vi hører til blant alt levende på jorda, på en klode som er en del av universet.

Mange liker å ligge når jeg trommer, noen vil gjerne sitte. Du har et teppe over deg for å holde deg varm og kjenne deg trygg. Så lytter du til lyden av tromma, på din egen reise. Du glir inn i en transe, lett eller dyp. Mange beskriver det som å drømme i våken tilstand.

Hver og en har sin egen opplevelse, her er det null prestasjonspress. Etterpå tar vi oss tid til å gå gjennom det vi har opplevd hver og en – så deler vi noe, ettersom hver og en kjenner for. Ingen blir analysert. Alle får fortelle uten å bli kommentert – vi andre lytter. En god måte å dele på, givende for alle.

Den gjensidige respekten vokser alltid fram.

Åpne eller lukka grupper
Trommereiser er veldig fint i grupper. Å oppleve og dele sammen skaper et helt spesielt samhold og en forståelse av at vi alle har vår egen historie – . Tromming for grupper er helt herlig å gjøre ute, rundt bålet. Man kan sitte, stå og bevege seg eller ligge mens man lytter. Og vi kan være ute hele året egentlig, alt etter hva folk er komfortable med.

En til en
Når noen ønsker seg trommereiser alene, er vi gjerne ute og du får ligge varmt og behagelig i en hengekøye. Det blir en stemningsfull og trygg naturopplevelse. Det kan være mange grunner til at noen ønsker seg en trommereise alene, enten fordi man ikke har vært med på det eller jobber med traumer eller andre dypt personlige prosesser.

Hvor?
Trommereiser kan skje inne og ute, på telefon eller digitalt, jeg inviterer til bål i Østmarka utenfor Oslo her jeg bor og holder seremonier rundt merkedager i naturen. Jeg trommer også i private seremonier, som kan være feiringer eller samlinger for å sørge eller løsne konflikter.

Jeg trommer på Facebook Live og har samlinger på Zoom. Og jeg reiser landet rundt der folk vil samles.

I workshops kan trommereiser være den røde tråden – gjerne vevd sammen med naturopplevelser. Jeg samler folk for å skrive, bli kjent med landskapet sitt, jobbe med forandringsprosesser.

Med sus av furuer over oss, vinden mot ansiktet, lukt av skog rundt oss.

Jeg har trommet for
* ledere som vil utvikle seg i rollen sin
* unge som lurer på veien videre
* friske og syke
* kunstnere som vil utvikle seg på nye måter
* travle småbarnsforeldre
* smertepasienter
* team som jobber sammen og vil bli kjent på en annen måte
* nysgjerrige
* voksne kvinner som vil gå nye veier
* barn som får en indre opplevelse av seg selv
* innsatte i fengsel
* deltakere på vandringer i naturen

That was amazing and it helped me so much with my anxiety! I keep looking at the picture I draw and the notes I wrote after the journey.

Patrizia Taddei, Irland

Det var en overraskende dyp og behagelig opplevelse.

Mannlig musiker (36), Sverige

Jeg reiste i minner fra barndommen, og så hva jeg skal legge bak meg nå.

Frida (15), Oslo

Fra seremoni for høstjevndøgn ved Lysakerelva.

Jeg har gått i lære hos samisk noaidi Eirik Myrhaug Partapouli siden 2018, og lært om urfolktradisjoner for healing i naturen. Sjaman Jorunn Flaata har også lært meg mye om trommereiser. Jeg har gått flere kurs og workshops hos den amerikanske sjamanen Sandra Ingerman. Jeg har holdt en lang rekke fellesmeditasjoner og seremonier i Arktisk Sjamansirkel – rådet i Sirkelen består av eldre sjamaner fra Sapmi i Norden, Russland og maoriene på New Zealand. Jeg initierte serien Fullmånesirkel 2021, som inviterte til åpne digitale og utendørs seremonier.

Jeg holder Fullmånefeiring hver fullmåne i Enebakk utenfor Oslo i samarbeid med KarMa Yoga og Flateby bruk – velkommen med! Bare ta kontakt på info@skogogmose.no

Jeg arbeider etter Det norske healerforbundets etiske retningslinjer og er medlem i Norsk Forbund for natur- og skogsterapi.